![]() Motivaţie Fiecare copil este diferit şi are propriile nevoi, fie că este sau nu un copil cu dizabilităţi. Toţi copiii au dreptul la educaţie în funcţie de nevoile lor. Incluziunea şcolară înseamnă în primul rând acceptarea de către mediul şcolar a copiilor, indiferent de dizabilitate, apartenenţă etnică şi socială, religie. Incluziunea este strâns legată de recunoaşterea şi acceptarea diversităţii. Procesul de incluzine şcolară trebuie să fie o urmare firească a intervenţiei terapeutice pentru copilul cu autism. Din păcate există puţine cazuri în care acest lucru se realizează firesc. Scopul proiectului este îmbunătăţirea procesului de incluziune şcolară pentru copii cu autism prin adaptarea mediului şi a metodelor folosite. Obiective:
Grupul ţintă sunt copiii cu autism din cadrul Centrului de Zi care încep clasa a V-a. Beneficiarii direcţi sunt elevii Şcolii “Simion Bărnuţiu” Baia Mare care implementează clasa gimnazială incluzivă pentru copiii cu autism. Activităţile proiectului sunt:
Impact Prin acest proiect ne dorim o schimbare de mentalitate prin înţelegerea diferenţelor dintre elevi ca resursă pentru procesul de învăţare, nu ca o problemă ce trebuie depăşită. Necesitatea integrării şcolare prin adaptarea mediului si a metodelor vine din faptul ca elevii cu autism vor copia comportamentele potrivite de la copii tipici. Astfel gradul lor de socializare va creşte. Integrarea elevului cu autism este un beneficiu şi pentru elevii din clasa din care face parte. Elevii din clasă vor deveni mult mai toleranţi, mai responsabili şi vor accepta mult mai uşor diversitatea. |
Proiecte >