Evenimente‎ > ‎

Proiect „Incluziv” - AABM in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Baia Mare.

postat 17 ian. 2014, 01:30 de Site Autism Baia Mare   [ actualizat la 15 feb. 2014, 02:40 ]
PREMIERA – Un nou sistem de educatie a copiilor cu cerinte educationale speciale, realizat in Baia Mare de Asociatia Autism.

       Studiu personalizat, prin metode de predare multimodale sau multisenzoriale, acesta este solutia prin care trei copii maramureseni diagnosticati cu autism au reusit sa se integreze in sistemul scolar. Totul a putut fi realizat prin proiectul „Incluziv”, initiat de Asociatia Autism Baia Mare, o initiativa care isi propune sa creasca performantele scolare si nivelul de socializare al acestor copii.

        Trei copii diagnosticati cu autism au fost inclusi in proiectul-pilot, care se desfasoara la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Baia Mare. Acestia invata intr-o sala de clasa speciala, care cuprinde un spatiu pentru instructia frontala, un spatiu pentru activitatile de grup, o zona media si o zona de activitati libere.

„Orele se desfasoara normal, ca si cu ceilalti copii, nu este usor sa lucrezi, dar nici nu pot sa spun ca este greu. Avem o mare satisfactie de la o ora la cealalta, cand vedem un progres, cand vad eu ca pot face calcule la fel ca si cu ceilalti copii”, a remarcat profesoara de matematica Maria Kalisch.

        Raportul profesor – elev este de 1:1 la orele de limba romana si matematica. Fisele de lucru sunt personalizate in functie de conceptele studiate, dar si de abilitatile si nevoile copiilor. Profesorii de limba romana si matematica au participat la cursuri de formare si pregatire pentru a putea lucra cu tinerii cu cerinte educationale speciale si, pe parcurs, s-au adaptat nevoilor acestora. Progresele facute de copii i-au uimit pe dascali si, totodata, le-au dat energia de a continua procesul educational al acestora.

    "A lucra cu acesti copii, pentru mine, a fost o provocare. Nu stiam foarte multe detalii despre acesti copii cu autism, dar am invatat pe parcurs. A lucra cu copiii cu autism, pentru mine inseamna o bucurie in acelasi timp, pentru ca pot sa aduc un plus de valoare in viata acestor copii”, a explicat profesoara de limba romana Monica Buia.

        Proiectul prin care cei trei copii au fost inclusi in acest sistem educational a fost initiat de catre Asociatia Autism din Baia Mare, avand ca scop imbunatatirea procesului de incluziune scolara a copiilor cu autism. „Proiectul « Incluziv » al Asociatiei Autism Baia Mare a demarat din necesitatea imbunatatirii procedurilor scolare pentru copiii cu cerinte educationale speciale in general si cu autism in special. Acest proiect reprezinta de fapt o nisa pentru copiii care nu se potrivesc perfect in sistemul educational traditional, clasic, dar nu sunt nici o buna potrivire pentru sistemul educational special din Romania”, a explicat mediatorul scolar Camelia Rat.

        Pentru a se acomoda cu sistemul clasic de invatamant, dar si pentru a creste nivelul de socializare al acestor copii, ei participa si la cursuri impreuna cu alti elevi. „E foarte important ca ei sa fie in grup cu ceilalti, sa socializeze, sa fie mai independenti, sa cunoasca reguli, sunt lucruri care le fac bine pentru viitor, care ii ajuta”, a remarcat diriginta unuia dintre beneficiarii programului, Ramona Astalas.

        Sistemul educational propus prin intermediul programului „Incluziv” le ofera sansa elevilor sa invete personalizat, axandu-se pe abilitatile lor si nu pe dizabilitatile lor. Astfel, potentialul acestora este maximizat, iar rezultatele nu intarzie sa apara.

    „De cand a venit la noua scoala, cu noul program, Andrei a evoluat foarte mult si datorita faptului ca sunt specialistii alaturi de el. Foarte multe lucruri facem impreuna, foarte multe jocuri jucam, Andrei pune multe intrebari acum, temele pur si simplu din aceasta clasa si le face singur, suntem foarte multumiti”, a spus mama unuia dintre beneficiarii programului, Nicoleta Tarcea.

        Echipa implicata in proiect isi doreste ca si alti copii diagnosticati cu autism sa poata beneficia de astfel de servicii. Astfel, pe viitor, se ia in calcul infiintarea a alte doua clase incluzive la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Baia Mare.

        Proiectul „Incluziv” a fost initiat in toamna anului trecut, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Baia Mare. 

ProiectIncluziv2013



Comments