Evenimente‎ > ‎

Donează un vot pentru proiectul INCLUZIV din "Țara lui Andrei"

postat 21 oct. 2013, 04:53 de Site Autism Baia Mare   [ actualizat la 21 oct. 2013, 08:38 ]
    
    Despre proiect
    Fiecare copil este diferit şi are propriile nevoi, fie că este sau nu un copil cu dizabilităţi. Toţi copiii au dreptul la educaţie în funcţie de nevoile lor. Incluziunea şcolară înseamnă în primul rând acceptarea de către mediul şcolar a copiilor, indiferent de dizabilitate, apartenenţă etnică şi socială. Incluziunea este strâns legată de recunoaşterea şi acceptarea diversităţii. Procesul de incluzine şcolară trebuie să fie o urmare firească a intervenţiei terapeutice pentru copilul cu autism. Din păcate există puţine cazuri în care acest lucru se realizează firesc. Scopul proiectului este îmbunătăţirea procesului de incluziune şcolară pentru copii cu autism prin adaptarea mediului şi a metodelor folosite.

    Cauză
    Fiecare copil este diferit şi are propriile nevoi, fie că este sau nu un copil cu dizabilităţi. Toţi copiii au dreptul la educaţie în funcţie de nevoile lor. Incluziunea şcolară înseamnă în primul rând acceptarea de către mediul şcolar a copiilor, indiferent de dizabilitate, apartenenţă etnică şi socială. Incluziunea este strâns legată de recunoaşterea şi acceptarea diversităţii. Ne dorim o schimbare de mentalitate în rândul elevilor şi al profesorilor din şcolile din Baia Mare. Prin participarea la activităţile proiectului aceştia vor deveni mult mai toleranţi, mai responsabili şi vor accepta mult mai uşor diversitatea în mediul şcolar.

    În acest moment există o reticienţă în incluziunea copiiilor cu autism în învătământul de masă din cauza generalizării, a neînţelegerii nevoilor lor şi a modului în care se pot adapta mediul şi metodele. Înfiinţarea de clase incluzive aduce beneficii pentru comunitatea şcolară ca întreg: profesorii învaţă la modul practic să-şi adapteze programa şi metodele, elevii învaţă atitudini corespunzătoare faţă de copiii cu autism iar copiii cu autism copiează comportamente adecvate şi socializează cu copii de vârsta lor.