Evenimente‎ > ‎

Conferinta de presa proiect „ProfCan - Abordari incluzive prin terapie asistata de animale pentru grupuri dezavantajate”

postat 9 feb. 2014, 09:13 de Site Autism Baia Mare   [ actualizat la 9 feb. 2014, 20:43 de Autism Baia Mare ]
   

    

     În 30 ianuarie, Asociaţia Autism Baia Mare a încheiat proiectul "Prof-Can" printr-o conferinta de presă organizată la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" din Baia Mare.

    Proiectul „ProfCan - Abordări incluzive prin terapie asistată de animale pentru grupuri dezavantajate” a fost iniţiat la finalul lunii august 2013 de către un grup de tineri voluntari. 
    Obiectivele proiectului au fost: promovarea educaţiei nonformale; promovarea voluntariatului; promovarea participării active; includerea tinerilor cu oportunităţi reduse şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi socializare ale copiilor cu autism. 

Activităţile proiectului au inclus:

- sesiuni săptămânale de terapie asistată cu animale;
-workshop-uri adresat tinerilor voluntari în cadrul cărora au aflat detalii referitoare la specificul tulburărilor de spectru autism şi la beneficiile terapiei asistate de animale;
-    întâlniri lunare cu voluntarii pentru creşterea coeziunii grupului;
-   marcarea Zilei Educaţiei Nonformale prin activităţi precum ateliere de creaţie, proiecţii de film, cafeneaua publică, animaţie socio-educativă;
-   curs de prim-ajutor
-   premierea voluntarilor la finalul proiectului şi înmânarea certificatelor Youthpass

    Copiii cu autism care frecventează Centrul de Zi al Asociaţiei Autism Baia Mare au beneficiat de şedinţe săptămânale de terapie prin intermediul câinilor şi cailor, iar efectele s-au văzut în scurt timp. Prin intermediul acestei metode de terapie, copiii cu autism au reuşit să înregistreze progrese, le-a scăzut anxietatea şi reusesc să se descurce mai bine în interacţiunea socială.
    Alături de copiii cu autism au fost 50 de voluntari- elevi la liceele băimărene: Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", Liceul Teoretic "Emil Racoviţă", Colegiul Tehnic "George Bariţiu" şi Liceul Teoretic "Mihai Eminescu". Aceştia au participat împreună cu micuţii la terapia asistată de animale şi, totodată, au învăţat mai multe despre specificul tulburărilor de spectru autist, dar şi despre beneficiile acestui tip de terapie.

    „În cadrul proiectului, tinerii voluntari au participat la sesiuni de terapie asistată cu animale, cu căluţi şi cu câini şi, de asemenea, au participat la diferite cursuri, seminarii şi workshop-uri bazate pe metode nonformale de învăţare. În principal, pe partea de interacţiune socială, copiii au acceptat mai bine persoane şi locuri noi, spaţii noi şi, de asemenea, a scăzut anxietatea la copiii cu autism”, a arătat coordonatorul proiectului Andreea Iaţu.

    Proiectul „Prof Can - Abordări incluzive prin terapie asistată de animale pentru grupuri dezavantajate” a fost iniţiat de voluntari din cadrul Asociaţiei Autism Baia Mare şi a fost finanţat de la Comisia Europeană prin intermediul Tineret în Acţiune-Iniţiative ale tinerilor. 

  • Tineret în Acţiune este programul european care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte; acesta este implementat în perioada 2007-2013
  • Programul, cu finanţare de la Comisia Europeană, vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea sistemelor de susţinere a activităţii de tineret
  • TiA înseamnă implicarea organizaţiilor şi a tinerilor, înseamnă lucru în echipă şi comunicare;
  • TiA înseamnă a învăţa, a participa, a împărtăşi;
  • TiA este despre oameni, care vor ca ideile lor să se materializeze şi care vor să facă aceste lucruri împreună
detalii despre proiect: www. profcan.ro


Comments