Importanta diagnosticarii precoce a autismului

Diagnosticarea din timp si terapia adecvata duc la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.

Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel foarte ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala.

Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, terapia poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor cu autism.

Daca copilul este diagnosticat cu autism, interventia precoce este esentiala pentru a putea beneficia de terapiile existente. Nu exista modalitati de a preveni autismul, nu exista tratamente cu eficienta garantata sau leacuri miraculoase.

Studiile arata insa faptul ca interventia precoce poate duce la ameliorarari semnificative in viata copiilor diagnosticati cu tulburari de dezvoltare din spectrul autist. Programele eficiente dezvolta abilitati de comunicare, socializare si cognitive.

Desi ne asteptam ca o disfunctie atat de frecventa ca autismul sa aiba cauze cunoscute, in multe privinte este inca un mister. Unele studii arata ca exista un fond genetic - pana la 20 de seturi de gene pot juca un rol in aparitia autismului, insa cauzele genetice nu pot explica toate cazurile, de aceea oamenii de stiinta continua sa caute posibile cauze declansatoare.